pondělí 8. července 2013

Vymknutá z kloubů MAFRA šílí

   Titulek je možná zavádějící, chci se vyřádit na novinařině dle Mirky Spáčilové, ale třeba spolu opravdu nějak souvisí panika způsobená prodejem Mafry Babišovi a Mirčin dnešní odpolední otvírák v kultuře Hodný Sovětský svaz, zlé Státy. Co dělat, když hvězda poučuje. Vzhledem k tomu, že to je druhý a téměř identický text na stejné téma (přičemž průšvih byl už ten první), je těžké představit si příčetného člověka, který by takový průjem pustil vůbec ven. Ale stalo se, takže si můžu zase kopnout a to já rád. 

   Komentář si udělal terč z Olivera Stonea a z jeho tiskovky na festivalu ve Varech. ČT24 má pouze část záznamu, kterou vysílala živě, ale i tak je toho 40 minut velmi zajímavého materiálu, který je nutné srovnat s líčením Mirky Spáčilové, která ze špatných recenzí přesedlala na špatné politické komentáře ve velkém stylu. 

   Mirka na to šla fikaně a použila klasický argumentační faul, kdy kritizujeme něco, co dotyčný neřekl. Co tedy slavný režisér řekl? Ve světě podle Mirky toto: 
Jen namátkou, co z úst typicky salonního levicového kazatele, jenž v prohnilém kapitalismu rozhodně nestrádá, také zaznělo. "Vy jste vstoupili do NATO? Proč, kdo vám to nakukal? Svět je nevyvážený, proto potřebujeme silné Rusko, silnou Čínu, silný Írán. Obama není řešení, Spojené státy jsou globální bezpečnostní stát, kontrolují zemi, moře, vesmír, všude a všechny hlídá Velký bratr, i každého z vás. A když to někdo odhalí, nemá se kde skrýt, protože všechny země se Ameriky bojí. V 50. letech by se to nestalo, Sovětský svaz by se Státům postavil."
Dále jsme se dověděli, že Amerika se k Sovětskému svazu chovala "velice nepěkně", že Che Guevara a Fidel Castro byli mladí silní vůdcové, kteří uskutečnili své myšlenky, zatímco "Napoleon, Hitler a Bush jsou diktátoři, kteří poskvrnili svět".
   Jak to bylo doopravdy se dozvíte v záznamu České televize. Bude to taková bojovka "Co Mirka nepochopila, nebo pochopit nechtěla." Abych vás navnadil, jeden příklad za všechny:

   Svět je nevyvážený, všichni se bojí USA - proto nikdo nechce přijmout Snowdena. Zklamala mě prezidentka Brazílie - potřebujeme silnou Brazílii, silné Turecko, Egypt, Čínu, Rusko, Venezuelu. (Írán Stone též zmínil, ale v jiné souvislosti. Nepamatuju si, nechce se mi hledat. Kdyžtak mi to napište do komentářů, až si záznam pustíte.)

   A jako borec na konec je tady citát z pochvalné recenze seriálu Okres na severu, kterou autorka v roce 1981 vysekla luxusně: "Připomněl nezastupitelnou úlohu strany v naší společnosti, přiblížil každodenní hrdinství jejích pracovníků na všech úrovních a v neposlední řadě vyvolal rozpravu o problémech, které -mnohdy poprvé - přivedl na obrazovku. A to byl záměr tvůrců, který se stal zároveň jejich odměnou za seriál, jenž důstojně a podle svých nejlepších možností přispěl k oslavám 60. výročí založení a XVI. sjezdu KSČ."

   Well played, Mirka.

Žádné komentáře:

Okomentovat