neděle 28. října 2012

Umění zaskočit

   Čeští řidiči jsou neuvěřitelní. Opět je zaskočil sníh. No co, tak trochu sněží, to přejedu na letních, ne? V pohodě, v pohodě, pořád dobrý, teď sněží trochu víc, dobrý, NOTYKRÁVOVOLE, CENŤÁK SNĚHU NA DÁLNICI!!! Teď jako pojedu tak sedumdesát max, poněvač mám problém udržet to v pruhu, ty vole. No do hajzlu, eště ta mlha do toho, haha, támdleten si uplně vylágruje baterku, svítí jak vánoční stromeček, přitom je upa v pohůdce svítit jenon parkovačkama, dyť mě viděj. Co je todle za vohnouta, že jsem ho vůbec neviděl, čuráku, si rozsviť, ne vole s kloboukem! Tady to stojí? Ten kopec klouže, dyť to nejde vyjet! Kde sou ňáký silničáři??? Sou zas překvapený, že sněží.

   Čeští novináři jsou neuvěřitelní. Doufám, že si všimnou i dalších skandálních výroků...



pátek 26. října 2012

Pomazánkový losos

   Tak nám EU zakázala pomazánkové máslo. Je mi to celkem fuka, narozdíl od rumu. Nicméně bude třeba tasit drápy a pustit se do matoucích označení i jinde. Krásným příklad, který dokáže zmást leckterého přiměřeně ostříleného našince je německý výraz Seelachs. Dokonce i v Ano, šéfe to měli špatně. Což v jejich případě znamenalo, že a) hospodský vypadal jako ještě o trochu větší kurva, než ve skutečnosti byl, a b) německá rodina s postiženým členem vypadala jako vymaštění dementi, když nedokážou poznat objednaného lososa od pangase. 

   Problém je, že samotné slovo Lachs znamená losos, zatímco Seelachs označuje tresku, která nemá s lososem nic společného. Máslo a pomazánkové máslo. Dokonalá analogie. Matení funguje spolehlivě, nachytala se Prima, nachytal jsem se před dvěma lety taky.  Myslel jsem, že dostanu obalovaného lososa, dostal jsem tresku. Neměla by s tím Evropská komise něco dělat?

   EDIT: Další adepti: sea cow, hot dog, mořský vlk, slovenská kapusta, morčacie mäso nebo burákové máslo...

neděle 14. října 2012

Volby pohledem latentního Piráta

   Moje sympatie k Pirátům jsou zřejmé, zatím si ovšem vystačím jako tzv. registrovaný příznivec. Že se označuji za Piráta, mi nikdo ze strany nevytýká, neb Pirátem se člověk nestává, Pirátem se rodí. Občas vypomůžu s překladem nebo s něčím jiným a neustále na pirátském fóru zkoumám stranu a straníky, abych se mohl zodpovědně rozhodout zda vstoupit. První překážka byla samozřejmě v mojí hlavě, politika je špína a slušnej člověk se v ní neudrží, říkávalo se u nás. Nemohl jsem se srovnat s představou, že existují "normální lidé" - straníci. Po pár měsících už můžu říct, že alespoň u Pirátů ano. A asi budou i v jiných stranách. V jiných stranách ovšem nejsou slyšet. Je pěkné, že se najde někdo, kdo si usmyslí, že třeba jeho oblíbenou ODS je třeba obrodit, že je třeba se do toho vložit, převzít společenskou zodpovědnost a vstoupí do zkorumpované strany s upřímnou snahou o její očištění a záchranu. Budou ovšem takoví lidé přes hlavouny slyšet? Uvidí někdo ty slušné?

   Piráti na to jdou jinak. Výchozí situace je též zcela jiná. Všude je spousta práce, které se někdo musí chopit. Lidí je málo a práce se stíhá horko těžko. Každý nový aktivní člen či dobrovolník může svým malým příspěvkem znamenat velkou pomoc. A v prostředí internetového fóra má každý šanci prosadit se v diskusi o provozu nebo o směřování strany. Text na monitoru ovšem nemůže nahradit lidský kontakt. Tohle všechno Piráti před letošními volbami pochopili a využili ve svůj prospěch. V krajských volbách získali celkově 57 805 hlasů. Ve sněmovních volbách v roce 2010 to bylo 37531 (odečteny výsledky Prahy). Celkové náklady na kampaň se pohybují v řádech desítek tisíc, podrobnosti lze dohledat na transparentním účtu. Jeden hlas stál Piráty méně než dvě koruny. Nechci se vás, pánové, dotknout, ale kdo z vás to má?

   Část nákladů samozřejmě vidět není, neprošly transparentním účtem. Skandál? Určitě ne. Dobrovolnickou práci a benzín projetý během kampaně za soukromé peníze členů v konečném vyúčtování neuvidíme. Uvidíme jen nadšení a zápal pro ideály. Osobní kontakt (nejen při plakátovacích akcích) zafungoval skvěle. Lidé pochopili, že tihle blázni opravdu věří v to, co dělají, když do toho dávají svůj čas a svoji energii. Nejsou to tváře z billboardů, jsou lidé z masa a kostí. Tahle síla se nedá koupit za peníze. Je cítit ve vzduchu, můžete ji nasát a představit si, co se dá udělat, když se místo dvou set sejde takových lidí tisíc, tři tisíce... Dá se to změnit, uvěřte tomu a choďte k volbám dál. Už nemusíte vybírat podle předem nesplněných slibů, můžete volit lidi, které znáte a kterým věříte. Své sousedy, své kamarády, své příbuzné.

   Že bych tu přihlášku měl konečně vyplnit?

pondělí 8. října 2012

Jak nachytat švestky na švestkách

   Zdroj: internet

   Co jsem chtěl napsat: zhruba skoro přesně tohle



   Proč jsem to nenapsal: vše podstatné bylo řečeno a jakožto neprávník bych určitě něco vynechal. A trvalo by mi to hrozně dlouho. A dneska jsem vařil houbovou omáčku.

   Můj zaručeně originální komentář: kdy jste naposled viděli měšťáky dělat něco užitečného?