neděle 30. prosince 2012

Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti

   Aktualizováno 16:26 

   Poslyšte příběh o stavu byrokracie ve straně Pirátské. Pro čtenáře neznalého bude ponejprv třeba stručně představit osoby a obsazení, je to nuda, ale je to důležité.

   Předsedou strany je Ivan Bartoš, řečený též Ivánek, přeceda nebo Černý Bartoš. Je to člověk v pirátském hnutí vážený, je charismatický a pracovitý. Neméně pracovitá je i Gabriela Antošová, se kterou přeceda dle informací z pirátského fóra nějakou dobu chodil. Vedla Středočechy v posledních volbách a byla zvolena za vedoucí Administrativního odboru (dále AO), který bdí nad dodržováním pravidel fóra. Moje maličkost vystupuje na fóru pod nickem trinitrofenol a sluší se říct, že nejsem partajníkem, pouze registrovaným příznivcem. Martina Brože aka Brooche možná znáte jako vydavatele Pirátských novin. Krom funkce v Rozhodčí komisi je to virální guru a macho strany. Pravděpodobně narazíme ještě na další jména, ale ta snad budou stačit za pochodu. Podpalubí si bez registrace bohužel nepřečtete, což je škoda, neb tam bude odkazovat většina linků (trololo).

   Těžko najít nějaký konec, z kterého začít, ono se to tak nějak kupilo všechno najednou. Začnu tedy tím, co jsem až tak nesledoval, a nemám názor, jakou roli to hrálo v nynějším kusu. V nedávné době došlo k otevření některých částí fóra, takže nyní jsou ke čtení bez registrace, zda-li to mělo nějaký vliv na chování moderátorů, nevím. Rozhodně ale zazněl požadavek na zkulturnění fóra, když teď máme třetinu senátora Michálka. Aby byla zachována neposkvrněná čistota fóra a zároveň aby si nikdo nemohl stěžovat na cenzuru, bylo v dobách dávných vyvzdorováno Podpalubí, což je neveřejná, nemoderovaná kecárna fóra, kde se může klít a kde končí různé offtopic diskuse, neb mantrou AO a pirátského vedení je fórum jako pracovní nástroj. 

   Můj osobní pocit je takový, že to je představa nesmyslná, protože lidi nejsou roboti. A pokud by došlo na skutečně striktní moderování dle stanovených pravidel, těžko by Piráti získávali nové příznivce, kteří natěšení z facebookové propagandy budou konfrontováni s brutální byrokracií fóra. Čímž se rozhodně stavím do opozice k názorům, že flejmy a urážky na fóru jsou příčinou odchodu mnohých uživatelů. Tak či onak, problémem zůstávalo Podpalubí, do kterého sice může vstoupit registrovaný uživatel fóra, nicméně tak musí učinit v nastavení. A protože BFU nečte návody, neví, že nějaké Podpalubí existuje. A velmi ho zarmoutí, když nemůže najít své rozjeté vlákno, kam chtěl přispět. Nenajde ho, protože ho mod přesunul do Podpalubí. Proto padl návrh z dílny Romana Kučery, řečeného Roj, na defaultní zařazení všech uživatelů i do skupiny Podpalubí, přičemž ti, kteří ho číst nechtějí, se z něj samozřejmě budou moci odhlásit. V anketě má tento návrh (zjednodušeně) podporu zhruba 2:1. Ovšem diskuse o tomto návrhu byla přesunuta, hádejte kam? Do Podpalubí, aby si ji náhodou nepřečetli lidé, kteří Podpalubí nemají zapnuté. V diskusi padly první nesmělé zmínky o cenzuře, které posléze popsala Ingrid Romancová (o které nevím zhola nic a navíc mě citovala velmi volně, až blbě) a přisadilo si i Lživě. A začaly se dít věci.

Přecedovi Ivánkovi vytekly nervy a porůznu na facebooku a na fóru si postěžoval zhruba něco v tom smyslu, že nechce číst zbytečná vlákna, obvinil Roje, že článek o cenzuře byl sepsán na jeho objednávku, a zmínil, že (neexistující) vlákno "je homosexualita nemoc?" na pracovní fórum nepatří. (Marcel Kolaja uvádí na pravou míru: "Ve zkratce: "je homosexualita nemoc?" je více než 2 roky staré vlákno, které vzniklo jako dotaz z veřejnosti a zvrhlo se v několikastránkové plácání, takže se stalo takovým symbolem blábolení na fóru.") Nestíhám sledovat všechno, nicméně tuhle část jsem zachytil zhruba kolem 19. prosince. To by se ještě dalo pochopit, Ivánek skutečně dělá strašnou spoustu práce a chápu, že mu ujedou nervy, když v jeho očích jde o rozmazaný malicherný spor o Podpalubí a tisíc zbytečných vláken. Opravdová legrace začala 20. prosince, kdy přeceda rozjel brutální zahlcení fóra různými silvestrovskými tématy, které zahájil založením vlákna "je homosexualita nemoc?" a několika dalšími. Rozpomněl jsem se na svou temnou minulost internetového vandala (a na kompost, Kalužu, Hasalíka...) a rád jsem přiložil ruku k dílu, stejně jako Brooch. Výsledkem trollingu bylo mnoho vláken plných různých kravin, kde se občas potácel nějaký nebožák, který si myslel, že všechny řečené věci jsou myšleny vážně. Následně někdy během noci došlo k hacknutí fóra a posléze k vypnutí serveru. Aspoň se to tak zprvu jevilo. Po různých informacích o opileckém telefonátu přecedy vedoucímu Technického odboru s žádostí o vypnutí fóra, jejichž pravdivost nemohu posoudit, se k tomu Ivan postavil čelem a vše vysvětlil, vytekly mu nervy opět a svévolně nechal vypnout fórum (1. Vánoční vypnutí), přičemž další nebožák si opravdu myslel, že došlo k hacknutí a server shodil úplně. (Marcel Kolaja uvádí na pravou míru: ""Nebožák", který vypnul server, nebyl žádný nebožák, ale člen TO a dobře věděl, co se stalo a co dělá. Mluvil před tím s vedoucím TO, který mu vysvětlil, co se stalo. Jelikož z vysvětlení triviálně vyplývalo, že vedoucí TO jednal na neplatný příkaz předsedy strany, který překročil svoje pravomoce, rozhodl se, že nejlepším způsobem, jak zabránit dalším škodám je okamžité vypnutí serveru. Nutno podotknout, že (dle vyjádření toho "nebožáka") vedoucí TO aktivně bojoval proti navrácení původního stavu, takže stál před rozhodnutím nechat to být nebo to celé shodit, protože se oprávněně domníval, že při dalším pokusu o navrácení původního webu by mu vedoucí TO zablokoval přístup nadobro.") A vedoucí AO mu jeho ultratrolling posvětila hned v následujícím postu, přičemž nevědomky přiznala, že fskutečnosti nic nepochopila. V profilu přecedy si tedy můžeme prohlédnout, že od AO nedostal za svoje spamování a následné vypnutí fóra ani varování. Nic.

EDIT: Ještě vlastně jedna část sem patří. Zamčené vlákno Vojtěch Pikal odemknul k další diskusi, protože se jistě mnoho lidí chtělo vyjádřit. Světe div se, vlákno bylo záhy opět zamčeno a na můj dotaz v SZ Vojtěch odpověděl lakonicky: "njn, subordinace." Vedoucí AO začala úřadovat.

(pokračování příště)

odkaz na druhý díl

9 komentářů:

  1. Ahoj, jsem ona I.R., co napsala ten článek a co tě blbě citovala. Takže jak k tomu došlo.

    Tvůj komentář jsem citovala blbě, protože veškeré informace se ke mně donesly takovým způsobem, že nešlo nic nikam zaznamenat, aby nešlo zpětně dokázat, kdo mi vynesl informace. Blíž k "práskači" nic neuvedu.

    Takže jsem musela jet po paměti. A vzhledem k tomu, že 18. prosinec 2012 byl pro mě hodně nabitým dnem, hned tři velké akce, tu paměť jsem oživovala až cca po 12 hodinách, co mi byl tvůj příspěvek přečten. Tudíž to nemohlo být slovo od slova, nejsem magnetofon na baterky. Snažila jsem se do té přímé řeči vmísit podstatu věci, aby nejvíc odpovídala tomu, co se ke mně doneslo.

    OdpovědětVymazat
  2. To leccos vysvětluje, jen mě překvapilo, že člověk píšící o fóru, prostě neudělá copy&paste. "Jeden z nováčků" už tam nováčkuje skoro rok, to mi přišlo taky divné. Jinak mi ten článek přišel úplně v pořádku (narozdíl od bulvárku na zive). Dík za další kousek mozaiky.

    OdpovědětVymazat
  3. Vim, ze v podatelne se nediskutuje, ale stejne to tu TNF trochu zasvinim nazorem..


    Me v poradku clanek I.R. neprisel, protoze se IMHO jednalo o nafouknutou bublinu v zachvatu honby za senzaci - v te dobe se porad v podstate jednalo o jeden podelanej cudlik - "default on/off" Podpalubi.

    Se stejnou mirou investigativni zurnalistiky bych mohl z dnesniho Ivankovo FB postu "Zítra se jdeme vystavit na nejsnobáčtější večírek ve Špindlu. Chcete něco vzkázat Verešce, Topolánkovi či Dalíkovi?" vyvodit, ze vypnutim fora chtel "demonstrovat politickou silu uvnitr Piratu a to pred konspiracni schuzkou s mocnymi lidmi ze zakulisi ceske politicke sceny."


    Na druhou stranu to, co se delo PO TOM clanku a zejmena vcerejsi epizodka s neohlasenou ctyrdenni odstavkou fora - to uz tak banalni neni.

    Ze je forum nefunkcni maglajz je myslim pravda. Ze se to nevyresi direktivnim moderovanim a vladnou pevne ruky je pravda zcela urcite. Ale dejte na me, dobre to dopadne, na palube se procisti posadka, v podpalubi se vyvetra a i ten happy end bude. To az kdosi genialni - k vseobecne spokojenosti do vseho kecajiciho davu - nakonec prijde s konstruktivnim resenim a budiz vecna slava Piratum, ze v dobe kdy nejvic tece do lodi to tak u nich chodi. A zarucene nejspokojenejsi budou prihlizejici takypirati. Ja to musim vedet, jsem jeden z nich.

    p.s. zcela neobjektivne a sobecky doufam, ze se v pristim dilu casteji objevi muj osobni hrdina V.P. . Nikdy jsme se osobne nevideli (aspon myslim), ale za to, ze si jako jeden z mala zucastnenych v tehle politicke veselohre zachoval sve rpg presvedceni "zakonne dobry" a temer neomylne jednal dle pravidel a pod heslem "padni komu padni" ma muj respekt. A za to, ze jako jediny navic na zaver spachal hrdinskou rezignacni seppuku (aniz by za neco vyrazne mohl) pak ma, nebojim se to rict, i mou duveru.

    OdpovědětVymazat
  4. Druhý a, doufám, poslední díl bude fakt nářez. Mám tu na papíře nějakých dvanáct bodů, které chci zmínit. Jak to vyleze z klávesnice netuším, ale *SPOILER* končit by to IMHO mělo screenshoty Gabriela vs. Lenka a Gabriela vs. Vojta.

    OdpovědětVymazat
  5. Kdyby nebyl můj článek, tak by nikdy vedení strany nedemonstrovalo svojí sílu vypnutím fóra, navíc vám lhali přímo do očí, když to zpočátku narafičili jako hackerský útok.

    Proč vyvolal článek o tlačítku takovou hysterickou reakci ve vedení strany, to nevím. Já ho napsala až po týdenním naléhání jednoho z vás a připadala jsem si jak d*b*l, že mám řešit spor s tlačítkem.

    Nicméně ta následná reakce byla dost hrozivá - jednak mě překvapilo, že to převzalo ještě týž večer Živě (v ničem s nimi nejedu a neznám je), pak mi předseda posílal SMSky o tom, že lžu, potom předseda vypnul fórum a vymysleli si pro vás, že to byl hackerský útok skupinou binary.divission (je snad předseda nebo Krtek členem oné proslulé skupiny?) a přidali tam video s Hitlerem, který zpívá pirátský song. V následujících dnech to fórum vypli ještě několikrát, v podstatě bezdůvodně. Jestli na počátku stál opravdu článek o tlačítku on/off, tak je to opravdu hodně divná reakce, jako by mě snad zneužili k tomu, aby něco skryli. Ale jak říkám, neprásknu, kdo mě navedl k napsání toho článku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych se tak neunáhloval s tím rozborem. Nemyslím si, že by 1. Vánoční vypnutí bylo demonstrací síly (narozdíl od 2. Vánočního vypnutí, které má na triku Gabriela s buhví kým). Údajný hackerský útok přiznávám Krtkovi k dobru, že to opravdu bylo něco srandovního, jak přeceda požadoval. Že to vypínat neměli, je jasné.

      Fórum bylo poté vypnuto už je jednou, to zas nepřeháněj. Kdyby se to stalo potřetí, tak už se o rozpuštění strany dávno hlasovalo :)

      Vymazat
  6. Ha! Ze by to byl umele vyvolany skandal za ucelem utajeni mnohem vetsiho zahadneho skandalu? Hmmm.. Mno, ze by to mohla byt az tak sofistikovana konspirace, to me ani nenapadlo.. :)

    IMO nikdo nikomu nelhal, snad nekdo mohl nepochopit vtip. Ad binary.division.. lolwut? Pri vsi ucte k Piratum si nemyslim, ze by se skupina opravdu dobrejch hax0ru vratila asi po 11 letech ze zahrobi prave kvuli nim a jeste vedle sebe hodila legendarniho Dastycha a Ivanka :D

    Uznavam, ze clanek asi urychlil beh veci a eskaloval nervozitu vedeni, kteremu tak diky nemu "jeblo" o par dnu driv. Muzu si jen domyslet, jestli kvuli Tve Piratske historii, ktera clanku dodava punc "pohledu zevnitr", (ale o ktere popravde jako Piratske stene nevim vubec nic-snad byvala mistopredsedkyne?), nebo bylo to Podpalubni tlacitko vazne posledni kapka. Protoze pravdou je, ze zejmena I.B. si uz predtim nekolikrat stezoval, ze se na foru nepracuje a nikdo se nevenuje dulezitym tematum (napr. Lego), jen se trolli a sef financniho odboru behem nocni sichty spamuje (viz. Ivankovo FB a forum posty).

    Cela akce "vypnuti" pak byla nejspis jednoducha rovnice nervy+chlast+thc= FUCK IT! a nasledny pokus o supertroll ("my jim ukazeme troly! bude sranda, stejne jsou vanoce a od noveho roku se zase zacne poradne pracovat !"), ale trochu se to vymklo z rukou - zejmena kvuli tomu, ze na foru je nekolik trollu s temer profesionalni minuosti (*mrk mrk, <°)))<> ) a Brooch, ktery je schopny, vseho schopny a ktereho sere zase naopak vedeni. Kdyz to zacalo byt neudrzitelne, tak to radeji sami shodili pod celkem vtipnou zaminkou. ("hack"+adolf)

    Forum se nasledne vyplo jen 2x - jednou jeste tu noc jako obrana proti KrtkoBartosovi a zpivajicimu Ádovi, podruhe jako neuvazeny zasah vedouci AO o nekolik dnu pozdeji, ale to uz je jina pohadka - mozna mnohem vic "naseptavaci" a o to zajimavejsi.

    Kdo byl Tvym "navadecem" tak vlastne neni vubec dulezite - krome toho, ze si vesele muzes psat o cem chces a na popud koho chces, to stejne vsichni tusi, nekteri (preceda) dokonce zakriceli nejake to obvineni a s tlacitkem ma beztak pravdu. :)

    OdpovědětVymazat